Op deze pagina vindt u een overzicht van belangrijke organisaties die zich bezighouden met het stimuleren van duurzaam eten. Het is geen complete lijst: mist er een belangrijke speler? Mail deze dan naar loketduurzaameten@rivm.nl.

Nederlandse partijen

  • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)) zet zich in voor een gezonde bevolking en een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving. Het RIVM adviseert overheid, professionals en burgers. Het RIVM brengt de milieu-impact van voedsel en het gehele voedingspatroon in kaart. Op Voedsel en voeding is meer informatie te vinden over de milieubelasting van voedingsmiddelen. De meest recente onderzoeken en wetenschappelijke publicaties zijn te vinden op RIVM.nl. Het RIVM beoordeelt ook hoe gezond het Nederlandse voedingspatroon is aan de hand van de Richtlijnen Goede Voeding (8). Daarnaast voert het RIVM onderzoek uit naar voedselveiligheid. Zie voor informatie over voedselconsumptie ook Wat Eet Nederland | Voedselconsumptiepeiling.
    Op de Gids Gezonde Leefomgeving staat een themapagina Voedselomgeving, met onder andere informatie over instrumenten om gezondere en duurzamere voedselconsumptie te stimuleren.
     
  • Het Voedingscentrum biedt consumenten en professionals wetenschappelijke, onafhankelijke informatie over gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuzes. Hierbij is de Schijf van Vijf een bekend product. Het Voedingscentrum biedt op  ook informatie over Duurzaam eten. Hier staat onder andere een factsheet(PDF) rond Duurzamer eten gericht op professionals en beleidsmakers. Daarnaast geeft het Voedingscentrum tips hoe consumenten duurzaam kunnen eten. Er is ook een werkwijze voor gemeenten ontwikkeld om de voedselomgeving gezonder en duurzamer te maken.
     
  • Milieu Centraal is een Nederlandse organisatie die consumenten informeert over duurzaamheid. Op het gebied van duurzaam eten geeft Milieu Centraal praktische informatie en tips over hoe consumenten duurzamer kunnen eten. Denk aan onderwerpen als voedselverspilling, vleesvervangers, seizoensproducten en milieukeurmerken. Meer informatie over Milieubewust eten | Milieu Centraal.
     
  • Stichting Natuur & Milieu is een milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzamer voedselsysteem door onder andere de eiwittransitie te stimuleren. Doelgroepen zijn zowel burger, overheid als bedrijven. Een van hun focuspunten is Duurzame Landbouw.
     
  • De Transitiecoalitie Voedsel is een coalitie van Nederlandse koplopers in de wereld van landbouw, voedsel, natuur en gezondheid. Zij hebben hiervoor 10 principes, waaronder true cost/true pricing, een klimaatneutraal en circulair landbouw- en voedselsysteem, de eiwittransitie en korte ketens. Lees meer over de strategie en aanpak van de Transitiecoalitie.
     
  • Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL Planbureau voor de Leefomgeving (Planbureau voor de Leefomgeving)) is het nationale instituut voor strategische beleidsanalyse op het gebied van milieu, natuur en ruimte. Het PBL doet ook onderzoek naar gezonde en duurzame voedselconsumptie. In deze policy brief zijn 7 bouwstenen voor beleid uitgewerkt die duurzamere en gezondere voedselroutines kunnen bevorderen. En in dit rapport(PDF) worden de mogelijkheden tot verandering geschetst voor het Nederlandse voedselsysteem. Op de themasite van het PBL staan de conclusies uit dit rapport interactief en met illustraties verbeeld. Bezoekers kunnen onder andere kijken hoe zij de eigen voedselconsumptievoetafdruk kunnen veranderen.
     
  • Wageningen Economic Research van Wageningen Universiteit heeft als een van de onderzoeksthema’s Consument en Voeding. Welke factoren bepalen dit aankoop- en eetgedrag, en welke mogelijkheden zijn er om dit gedrag te veranderen? In dit thema wordt inzicht in aankoopgedrag van consumenten verzameld op het gebied van voeding en eetgedrag.
    In dit kennisoverzicht over duurzaam en gezond consumeren staat een gedragsmodel centraal, dat is ontwikkeld om factoren die van invloed zijn op duurzaam en gezond gedrag overzichtelijk weer te geven. Daarnaast voert Wageningen Economic Research de Agrifoodmonitor uit, een tweejaarlijkse peiling onder ongeveer 3000 Nederlanders van publieke waardering van de agri- & food sectoren.
     
  • Het Louis Bolk instituut is een kennisinstituut dat onderzoek doet naar duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Het richt zich op 6 thema’s. Bekijk de webpagina van het instituut voor meer informatie rondom de visie en projecten op de thema’s.
     
  • Universiteiten: Wageningen, Utrecht, Amsterdam, Maastricht.

Internationale spelers

  • De EAT–Lancet Commission is een internationale commissie van wetenschappers, gezondheidsexperts en milieu-experts die zich richt op het bevorderen van gezonde en duurzame voeding wereldwijd. De belangrijkste taak van deze commissie is het ontwikkelen van wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen voor een gezond en duurzaam voedingspatroon, dat in lijn is met de doelen van de Verenigde Naties.
     
  • De Verenigde Naties (VN) hebben de Sustainable Development Goals (SDG’s) ontwikkeld. In een groot deel van deze doelen speelt voedsel een rol. Zo komt het terug in SDG 2 (Geen Honger), SDG 2 (Verantwoorde Consumptie en Productie), SDG 13 Klimaatactie, SDG14 Leven in het water en SDG 15: Leven op het Land.
     
  • De Food and Agriculture Organization (FAO) is een onderdeel van de VN dat zich richt op het bevorderen van voedselzekerheid en duurzame landbouw. Op de pagina 'Sustainable Food and Agriculture' geven zij meer informatie over duurzaam eten.
     
  • Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is onderdeel van de VN en richt zich op het beoordelen van de wetenschappelijke, technische en sociaaleconomische informatie over klimaatverandering. In hun meest recente rapport uit 2023 benadrukken zij het belang van transformatie van voedselsystemen en beleid om voedselconsumptie en productie aan te pakken.
     
  • Het World Resources Institute (WRI) houdt zich bezig met duurzame ontwikkeling en milieubescherming, waarvan voedsel een van de speerpunten is. Een van hun initiatieven is het Better Buying Lab, dat zich richt op het veranderen van consumentengedrag richting meer duurzame eetgewoonten.
     
  • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bracht in 2019 samen met de FAO een rapport uit over de principes waarmee bijgedragen kan worden aan verschillende Sustainable Development Goals.