Wilt u uw interventie indienen voor beoordeling in het onafhankelijke erkenningstraject van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en partners? Lees hier wat de voordelen zijn voor u als eigenaar en hoe u uw interventie kunt laten erkennen.
De voordelen van erkenning van uw interventie
Interventie-eigenaren vragen erkenning aan omdat ze trots zijn op hun programma, activiteit of aanpak. En omdat het voordelen heeft:
- Een erkenning toont de kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit van uw interventie aan. En dat helpt om uw programma of activiteit breder onder de aandacht te brengen.
- Erkenning is regelmatig een voorwaarde om subsidie te krijgen van bijvoorbeeld een gemeente voor uitvoering of onderzoek.
- U krijgt feedback van experts uit wetenschap en praktijk die tijdens het erkenningstraject uw interventie beoordelen.
- Erkende interventies zijn goed vindbaar op Loketduurzaameten.nl en op Loketgezondleven.nl via de goedbezochte interventieoverzichten.
- RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en partners brengen erkende interventies onder de aandacht van professionals, beleidsmakers en intermediairs via hun online communicatiekanalen en offline activiteiten.
Vraag erkenning van uw interventie aan in 6 stappen
Ga eerst na of uw interventie in aanmerking komt voor beoordeling in het erkenningstraject. Uw programma, activiteit of aanpak dient te voldoen aan enkele voorwaarden. Voordat u kunt starten met het erkenningstraject screenen we uw interventie en de bijbehorende materialen.
- Het doel van de interventie is het bevorderen van gezond en duurzaam eten. Dat wil zeggen: het stimuleren van duurzamere voedselpatronen met een lager aandeel dierlijke voedingsmiddelen en een hoger aandeel plantaardige voedingsmiddelen, maar ook minder voedselverspilling en niet meer eten dan nodig, en beperken van snacks en frisdrank en alcohol.
- De interventie is gericht op gedragsverandering van consumenten en aanpassingen in de (directe) voedselomgeving van de consument.
- Het is niet gericht op de verduurzaming van landbouw of productieketen.
- De interventie wordt ook echt uitgevoerd in Nederland en bestaat niet alleen op schrift.
- Er is een Nederlandse handleiding of beschrijving en een procesevaluatie beschikbaar.
- De interventie is meer dan één les of een eenmalige workshop en duurt minimaal drie uur.
- Er is geen enkele vorm van betrokkenheid (financieel of anders) van de tabaks-, alcohol- of gokindustrie, of van andere partners en commerciële partijen wiens belangen in strijd zijn met het gezondheidsdoel van de interventie. Er is geen enkele vorm van betrokkenheid (financieel of anders) van industrieën, of van andere partners en commerciële partijen wiens belangen in strijd zijn met de duurzaamheidsdoelen van de interventie
- Er is een eigenaar (persoon of organisatie) die informatie kan geven, de interventie up to date houdt en zorgt voor verspreiding van interventiemateriaal.
- De interventiematerialen, zoals website, handleiding, folders en deelnemersmateriaal, zijn nog minimaal twee jaar beschikbaar voor organisaties die deze interventie ook willen uitvoeren.
- Voldoet uw interventie aan deze criteria? Ga door naar Stap 2: ‘Dien een aanvraag in’.
Indien u nog niet in de interventiedatabase Loket Duurzaam Eten staat, is het van belang dat u eerst uw interventie toevoegt aan de interventiedatabase. Hiervoor maakt u eerst een account aan.
Als u nog geen account heeft, vult u eerst het aanvraagformulier voor een account in. Voor het toevoegen van uw interventie logt u in met uw nieuwe (of bestaande) account. Daar vragen we om de interventie te beschrijven aan de hand van een aantal vragen. Het gaat hierbij onder andere om een beschrijving van (het doel van) de interventie en de uitvoering. Ook wordt gevraagd om contactgegevens en waar mogelijk punten van een evaluatie.
Om te kunnen starten met het erkenningstraject, ontvangen we graag een Nederlandse handleiding en procesevaluatie van uw interventie. Op basis van uw informatie en materiaal beslist het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) of uw interventie in aanmerking komt voor beoordeling in het erkenningstraject. Heeft u een handleiding en procesevaluatie opgesteld? U kunt deze dan opsturen naar LoketDuurzaamEten@rivm.nl om uw verzoek in te dienen om deel te nemen aan het erkenningstraject. Heeft u een aanvraag ingediend, dan nemen we altijd per mail contact met u op.
Indien uw interventie voldoet aan de inclusiecriteria en is toegelaten tot het erkenningstraject, ga naar Stap 3: ‘Beschrijf uw interventie middels een werkblad’. Indien uw interventie niet voldoet, dan kan uw interventie wel in de interventiedatabase van Loket Duurzaam Eten blijven staan.
Wanneer uw interventie voldoet aan de inclusiecriteria en toegelaten is tot het erkenningstraject, ontvangt u van een RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)-adviseur het werkblad. Dit is het format waarin u uw interventie gaat beschrijven. Maak daarbij gebruik van de e-learning Interventie beschrijven, hiervoor dient u eerst een account aan te maken. Deze handige tool leidt u stap voor stap door hele schrijfproces en helpt bij elk onderdeel van de interventiebeschrijving op maat met praktische animaties, heldere uitleg en tips. Het resultaat is een goede interventiebeschrijving, klaar om in te dienen voor beoordeling.
De e-learning is voor interventie-eigenaren die zijn toegelaten tot het erkenningstraject.
Opbouw van de e-learning
De e-learning bestaat uit modules. In vier modules beschrijft u telkens een onderdeel van de interventiebeschrijving.
Module 1: Beschrijving doelgroep, doel en aanpak.
Module 2: Uitvoering interventie.
Module 3: Onderbouwing interventie.
Module 4: Onderzoek naar interventie en puntjes op de i.
Tip
Gebruik de aanvullende e-learning Procesevaluatie opzetten. Deze helpt een plan te maken voor een procesevaluatie die voldoet aan de eisen van het erkenningstraject.
Loket Duurzaam Eten is nog in ontwikkeling, daarom kunt u uw interventie alleen indienen voor het instapniveau Goed beschreven (0). Er zijn bij het Loket Gezond Leven nog andere niveaus, namelijk niveaus Goed onderbouwd (I) of Effectief (II, III, IV). V Meer weten over alle interventieniveaus en beoordelingscriteria? Lees de notitie ‘criteria erkenning interventie’.
U krijgt eenmaal feedback van een RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)-adviseur op uw concept interventiebeschrijving. Hierna maakt u de definitieve beschrijving en levert deze aan voor beoordeling.
Goed beschreven
Goed beschreven is een eerste beoordeling van de kwaliteit en uitvoerbaarheid van een interventie. In het werkblad staat minimaal het volgende:
- Een degelijke beschrijving van de doelen, doelgroep(en), aanpak, randvoorwaarden, overdraagbaarheid interventie, ervaring met de uitvoering en beschikbare materialen.
- Informatie over de uitvoering, zoals beschikbaarheid van een handleiding, de kosten, tijdsbesteding en randvoorwaarden.
Beoordelaars uit de praktijk beoordelen het werkblad en de materialen van uw interventie. Deze professionals werken bijvoorbeeld bij een GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst), thema-instituut, thuiszorgorganisatie of de GGZ (Geestelijke gezondheidszorg). Op basis van consensus bepalen zij het eindoordeel. Deze beoordelingen vinden op drie momenten in het jaar plaats.
De praktijkbeoordelaars beoordelen uw interventie ook op de uitvoerbaarheid. Denk hierbij aan de kwaliteit van de handleiding, kosten, kwaliteitsbewaking en randvoorwaarden voor implementatie.
Na het beoordelingsmoment ontvangt u schriftelijk de uitslag van de beoordeling van uw interventie.
Oordeel: erkend
Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) publiceert positief beoordeelde interventies op Loketduurzaameten.nl en Loketgezondleven.nl. Daar zijn ze vindbaar via recent erkende interventies en de interventieoverzichten. Ook delen we recent erkende interventies via RIVM-nieuwsbrieven en sociale media.
Monitoring en her-erkenning: na drie jaar (Goed beschreven) krijgt u een uitnodiging voor her-erkenning via Loket Gezond Leven. Deze her-erkenning is ook noodzakelijk om de het niveau Goed Beschreven te behouden op Loket Duurzaam Eten. We verwachten dat u de interventie up-to-date houdt en monitort, zodat ook bij her-erkenning de uitvoering en het bereik van uw interventie inzichtelijk is.
Oordeel: erkend onder voorbehoud
Wanneer uw interventie het oordeel ‘Onder voorbehoud’ krijgt, krijgt u nog enkele suggesties voor aanpassing voordat de erkenning definitief is. Deze vragen staan in het schriftelijke eindoordeel. U krijgt dan zes maanden om de beschrijving aan te passen.
Oordeel: niet erkend
De praktijkbeoordelaars en de erkenningscommissies kunnen een interventie ook afwijzen. Uw interventie is dan niet erkend. Het eindoordeel bevat aanwijzingen voor verbetering van de interventie. U mag de interventie hierna nog eenmaal aanbieden.
Wilt u meer weten of advies over interventies indienen?
Kijk bij veelgestelde vragen over het erkenningstraject (via Loket Gezond Leven) of mail uw vraag via loketduurzaameten@rivm.nl.